Hur framkallar man bilder?

Jag har tidigare nämnt här på sidan att jag tycker om att framkalla bilder på traditionellt vis om jag har möjlighet till det! Ute i garaget har jag nämligen anordnat ett mörkerrum där jag kan framkalla bilder, vilket brukar vara uppskattat av familj och vänner att ta del av.

Jag tänkte nu dela med mig lite hur processen kan se ut, hoppas ni finner intresse!

Först och främst: vad är mörkrumsteknik? Det handlar om att framkalla fotografier och efterbehandling. Man tar fram fotografisk film och kopieringen är pocessen där man utifrån filmen framställer den på fotografiskt papper. Det kan låta som jättesvårt, men när man fått in tekniken är det rätt enkelt! När man sedan efterbehandlar fotografiet kan man påverka fotografiet med färger och känslor som man vill framhäva!

Jag har ordnat ett mörkerrum i mitt garage men det går att göra det nästintill vart som helst, där det är tätt mot ljusinsläpp så man kan mörklägga.

Det som jag använder i rummet är en mörkrumslampa, en förstoringsapparat och olika skålar för de olika kemikalierna. Man kan använda sig av mer saker också, men detta är bara en simpel guide till hur man kan göra.

Steg för steg hur man framkallar film i hemmet!

Steg 1: Blanda kemikalierna och följ anvisningarna på förpackningarna. Se till att det är rätt temperatur och skriv ner det datum du blandade den så du vet när den ska kasseras.

Steg 2: Jag förutsätter att du nu har alla saker du behöver. Allt i fortsättningen behöver du nu göra i mörker eftersom allt ljus som fastnar på följande steg kommer att förstöra fotografiet.

Steg 3: Öppna filmkassetten, ta ur filmen, klipp av änden så kanten är rak, trä på filmen på spolen tills dess att hela filmen är på spiralen, dra av spolen i änden på filmen.

Steg 4: Placera spiralen så den sitter stabilt på den tillhörande “mittpinnen”, så den inte glider av om den skulle hamna ”upp och ned”.

Steg 5: Säkerställ att dosan är påsatt innan du lämnar mörkret. Sedan kan du ta fram den ur mörkret. Om den inte är ordentligt påsatt riskerar du att skada fotografierna.

Steg 6: Försäkra att kemin är korrekt blandad, med rätt mängd och temperatur. Häll i framkallare med locket på och håll koll på tiden. Agitera enligt anvisnigarna för din film. När tiden är slut häller du tillbaka framkallaren i flaskan, om den inte ska kasseras. (Häll inte ut i vasken eftersom det är miljöfarligt).

Steg 7: Häll i stoppet och agitera hela tiden – häll sedan tillbaka det om det går att återanvända. Tid och agitering brukar stå på Fixets anvisnigar och häll även tillbaka det efter du är klar, om du kan. När det är avhällt kan du ta fram filmremsan i dagsljus.

Steg 8: Skölj filmen i rinnande vatten (20 grader), och låt stå fylld med vatten. När du sedan ska torka filmen kan du hänga upp den i ett rum med klädnypor, helst en uppe och en nere så filmen blir rak. Låg hänga i ca 2 timmar eller tills den blir helt torr.

Det var alla tips jag hade för denna gången, hoppas det hjälpte någon!