Om Formula Drift

Formula D/Formula DRIFT Black Magic Pro Championship är USA:s främsta serie inom drifting och har pågått sedan 2004. Svensken Samuel Hübinette har vunnit 9 gånger, varav 3 vinster första året 2004 och senast 2007. En gång var jag faktiskt där och fotade!!

Vad är Formula D? Sporten innebär att man kör runt en bana – men det handlar inte om att komma först, utan att sladda snyggast runt banan.

Domare tittar bland annat på hur väl man följer en förutbestämd linje genom banan, hur bra kontroll och hög hastighet man har genom svängarna, åskådarnas reaktion osv. Lite som bilsportens motsvarighet till dressyr!

Bilarna är i utrustade med differentialbroms, en modifikation som begränsar hur fort drivhjulen (i stort sett alltid bakhjulen) kan rotera i förhållande till varandra, för att göra det lättare att få sladd.

Man tävlar formula D i par, där man kör sida vid sida och under hela loppet försöker sladda snyggare än den andra. Man börjar med 100 poäng och får 0,25-1,75p avdrag för varje misstag.