Hur tar man bra bilder i snö?

När man fotar i snö vill man gärna se till att bilderna blir så vita och glittriga som man ser med blotta ögat. Men hur gör man det? Ibland när man kommer hem från att ha varit ute och fotat i snölandskapet kan man se att bilderna inte blev som man tänkt sig. Kanske är de varma, gråa eller mörka…

Jag tänkte därför rada upp tre superviktiga tips som jag alltid tänker på när jag är ute i snön.

  • Exponeringen – glöm inte att använda sig av exponering när du fotar snö. Om du fotar snö, som tänker i princip hela bilden, riskerar du att komma hem med en grådassig bild om du inte reglerar exponeringen. Det beror på att kameran är programmerad att utgå från att grått är korrekt exponering. Och du kan ju tänka dig hur det skulle se ut…? Det du kan göra är att vrida upp justeringskompensationen 1-2 steg, dvs ”överexponera” bilden. Då bör snön bli vit och resterande av bilden får korrekt exponering. Det kan vara knepigt, men testa dig fram.

 

  • Ljuset – Att ha rätt ljus är A och O när man fotar. Det bästa ljuset på vintern hittar du kring oftast på morgon/eftermiddag, eftersom det på dagen riskerar att bli platt ljus och hårda skuggor. Ta hjälp av den ljusa snön i porträtt mm eftersom ljuset reflekterar bra. Det blir ofta kallare ljus så observera punkten om vitbalans.

 

  • Vitbalans – På vintern kan du vitbalansera din kamera mot snön, då får du oftast hyfsat bra färger. Tänk på att du gärna ha vitbalansen lita blåaktig på vintern eftersom man vill få fram det kalla i bilden.