Fotografering utomhus

Som jag sa tidigare så tänkte jag slänga ihop det jag brukar tänka på när jag fotar ute, både på hösten och våren. Det finns mycket man kan fota utomhus: allt från sport, fåglar, landskap, stadsmiljöer…

Det som gör det lättare för dig i slutändan är att fota i RAW om du har tillgång till Photoshop, vilket jag verkligen anser är det bästa. Både när jag fotar bilar i action och även när jag fotar lugn miljö så är Photoshop det lättaste verktyget som jag använt. Fota i M-läge om du har en kamera som har det. Testa olika slutartider och bländare, läs mina tidigare inlägg om du behöver hjälp att förstå ad begreppen betyder.

Utnyttja motljuset till allt möjligt! Använd histogrammet som guide för att det ska bli en bra bild. Histogrammet hittar du genom Info-knappen på bilden..

Tänk på starka färger när du fotar blommor. Men såklart ska färgkombinationen vara enkel och gå ihop.

Solstrålar. Ställ inkameran på en centrum-ljusmätnig, rikta den mot ett område utan ljus och tryck på exponeringsknappen.