Bländaren…

Bländaren i sig kan kännas lite klurig. För er som inte är bekanta med order bländare så är det är ett slags hål i kameran, och beroende på hur stort detta hål kan du bestämma hur mycket ljus som kommer in i bilden. Den är uppbygd så att du styr hur mycket ljus som träffar sensorn. Storleken på bländaren behöver du inte gissa själv – kameran föreslår ett bländartal så kan du ändra utefter det. vanligtvis via en ring på kameran. Bländartalet syns på displayen.

Det svåra med bländartal kan i början vara att förstå sig på stegen.. Därför är det ganska viktigt att komma ihåg att ett lågt tal ger stor bländare, och ett högt tal ger en liten bländare. Visst kan det låta lite lurigt i början, men lägg det på minnet och du kommer en bra bit på vägen!!

 

Stegen som ni ser här på bilden är med i en serie. Serien har ett ”f/” framför sig.

1 1,4 2 2,8 4 5,6 8 11 16 22 32

Detta är serien i hela steg, men du kan ibland också välja bländare i halva steg. Det reglerar du alltså själv, men lägg på minnet att du alltså halverar arean för varje gång du går ett steg från vänster till höger i skalan. Kräver kameran ett visst ljus och du ändrar talet kommer bilden att bli över/underexponerad.

 

Du kan även använda bländaren för att ta fram de skärpedjup du vill. Det kommer definitivt att förbättra ditt fotande som fotograf. Skärpedjupet bestämmer alltså hur stort omfång som kommer vara skarpt. Det man måste hålla koll på då är att en sto bländare ger ett kort skärpedjup, och en liten bländare ger ett långt skärpedjup.