Hur tar man bra porträttbilder?

Efter många års erfarenhet och en bra kamera kan jag faktiskt medge att jag anser mig vara hyfsat bra på porträttfotografering! Tänkte därför dela med mig av några tips som kan hjälpa alla faktiskt, hoppas de verkar intressanta!

  • Ögonen i fokus! Suddiga ögon förstör hela bilden… Ansiktet bör vara i mitten av bilden om det går.

 

  • Stående format fuller ut motivet. Ha inte för mycket ”tomrum” på kanterna, och om det råkar bli så: klipp bort det i redigeringen. Se dock till att det är lika stora ”tomrum” på vardera sida, och ovanför motivet på bilden. Skulle omgivningen vara viktig gäller givetvis inte detta.

 

  • Be modellen stå lite i sidled, det ger ett bättre intryck. Tänk på bakgrunden! Se till att det inte står grejer ivägen. Ha gärna vit/en lugn bakgrund för ett harmoniskt intryck och en mer ”skrikande” bakgrund om du vill framhäva någonting. En mörk bakgrund ger ofta ett dramatiskt intryck.