Ta bilder i rörelse

När man ska ta bilder med rörliga motiv kan man låta fantasin göra vad den vill. Men för att bilderna ska bli bra är det bra om du kan din kamera. Jag som fotar mycket bilar i action tycker att det är grymt kul och effektivt att avvända mig av kamerans olika funktioner för att lyckas få dem att se mer levande ut. Det är inte bara jag som står där intill banan som ska se att bilarna susar förbi i 250km/h utan de som ser mina fotografier ska också se att bilarna rör sig.

Lämna luft framför bilen, då ser man att bilen är påväg framåt och inte bakåt. En rörelse åt vänster brukar ofta uppfattas som bakåtsträvande men en rörelse åt höger blir ofta framåtsträvande.

Vill du visa att det går undan brukar jag ibland använda mig av olika skärpa – genom att ändra slutartid. Det funkar också att stänga av blixten på många kameror.  Lättast, i båda fallen, är om man har ett stativ för att kameran måste hållas stabil.